Recension: Och Bergen Svarade

Titel: Och Bergen Svarade (And the Mountains Echoed)
Författare: Khaled Hosseini
Utgivningsår: 2013
 
Beskrivning från Adlibris:
En hjärtslitande familjesaga om syskon som älskar, sårar, förråder och förlåter. Som är kapabla att döda men också att ge sitt liv för varandra. 

För pojken Abdullah är hans vackra lillasyster Pari allt. Hon har honom virad runt sitt lillfinger och Abdullah skulle göra vad som helst för henne. En dag reser de till Kabul tillsammans med sin pappa, utan att ha en aning om att det som väntar dem där kommer att förändra deras liv för all framtid.
 
Omdöme:
Precis som Hosseinis andra historier är Och bergen svarade jättefin och rörande. Jag blev inte lika tagen av den som av t.ex. Tusen strålande solar (eller Flyga Drake men den har jag bara sett på film). Och bergen svarade är lite annorlunda för man får i varje kapitel följa en ny karaktär. Först förstår man inte alltid vad det finns för mening med det men sedan knyts allt samman och blir till en, eller egentlign flera, berättelser. 
 
Det var lite speciellt att läsa om så många karaktärer men det gjorde också boken väldigt omfångsrik. Den fick med så mycket och man fick ta del av personers liv främst i Afghanistan, men också i USA, Frankrike och Grekland. Personligen tycker jag det är jätteintressant och nyttigt att läsa om Afghanistan för det är inte något jag gör ofta på det här sättet. Om ni inte har läst något av Khaled Hosseini tycker jag verkligen att ni ska försöka göra det. Det kan vara lite tungt men det är framför allt väldigt fint. 

Bokhyllefix

Det har blivit kaos i min bokhylla det senaste året. Eller kanske de senaste par åren till och med. Anledningen till det är att jag har de flesta av mina böcker hemma i flickrummet hos min pappa, där jag bara är nu på sommaren.
 
Men jag fick ett litet ryck nu under kvällen och ordnade till det lite i alla fall. Helt perfekt blev det inte eftersom jag har böcker på andra boenden också och inte riktigt har samma lust att ha en fin bokhylla när jag så sällan är dessutom. Och så var det ju det här med platsbrist... 
 
Innan såg det ut ungefär såhär: 
 
 
Under tiden fanns det böcker lite överallt på golvet:
 
 
Och slutligen fick det bli såhär: 
 
 
Det syns nog inte så stor skillnad, men lite förändringar har det allt blivit. Istället för att ha böckerna i bokstavsordning efter författare (som jag brukar föredra) har jag sorterad de efter olästa, paperbacks, pocket och hardbacks. Ett gäng böcker har fått flytta ut och några andra har fått flytta in. Det känns skönt att i alla fall ha lite mer ordning!

Läser just nu

 
Kämpar fortfarande med Arvtagaren men den är så tung och svår att ta med sig. Så den får stanna på mitt rum för det mesta och den jag med start igår tar med mig ut på altan och till stranden är Finale av Becca Fitzpatrick. Det var dock ett tag sedan jag läste övriga delar i serien, och eftersom jag har en förmåga att glömma handlingen i de här böckerna så fort jag lägger dem ifrån mig, blev jag jätteförvirrad i början av boken. Fick googla på vad som hade hänt i boken innan och sedan göra ett nytt försök.RSS 2.0