Läsning och omläsning i sommar

Eftersom jag älskar att läsa om böcker, speciellt på sommaren, har jag inte kunnat låta bli att börja planera sommarens omläsingar lite smått. Eftersom jag nyligen avslutat min Harry Potter-omläsning kommer jag nog att hoppa de böckerna den här sommaren. 
 
Framför allt är jag sugen på att läsa om The Hunger Games. Det var inte alltför länge sen sist eftersom jag med ojämna mellanrum brukar läsa om den här serien men tror faktiskt det var ganska längesen jag läste sista delen. Så det är en definitiv plan! 
 
Sen är jag lite osäker. Vill köpa Percy Jackson-boxen och läsa om och läsa klart serien den här gången och tänker att sommaren kan vara den perfekta tiden för det. 
 
Min systers bokhylla kommer absolut få lite besök från mig också. Får passa på när jag väl har chansen och även om hon inte har mängder med böcker har hon en väldigt fin John Green-samling plus några andra väldigt fina. Känner att det kanske vore något att ta tag i Cirkeln igen, och ja, den skulle jag kanske behöva läsa om eftersom det var så himla längesen.
 
Åh, sommarläsning är så härligt! Ser fram emot att leta böcker på second hand och rota fram sånt som jag annars inte brukar läsa. Ska läsa inomhus när det regnar, ute i solstolen är jag ligger och svettas och såklart vid sjön. Faktiskt finns det nästan inget som lockar både läslust och skrivlust hos mig som att vara vid sjön. 

Recension: Red Queen

Titel: Red Queen
Författare: Victoria Aveyard
Serie: Red Queen #1
Utgivningsår: 2015
 
Beskrivning från Goodreads: 
The poverty stricken Reds are commoners, living under the rule of the Silvers, elite warriors with god-like powers.

To Mare Barrow, a 17-year-old Red girl from The Stilts, it looks like nothing will ever change.

Mare finds herself working in the Silver Palace, at the centre of
those she hates the most. She quickly discovers that, despite her red blood, she possesses a deadly power of her own. One that threatens to destroy Silver control.

But power is a dangerous game. And in this world divided by blood, who will win?
 
Omdöme:
Redan innan Red Queen hade givits ut hade jag hört en del om den, främst lovord. Det gjorde mig väldigt spänd och jag erkänner att jag hade väldigt höga förväntingar på boken. Det ledde, kanske inte helt oväntat, till att jag blev ganska besviken när jag väl läste boken.
 
Tyvärr uppfattade jag många miljöbeskrivningar i boken som bristfälliga. När handlingen utspelar sig i en främmande värld är det viktigt för mig som läsare att kunna föreställa mig världen och det kunde jag inte nu. Jag hade vid flera tillfällen svårt att se miljön framför mig och skapade egna uppfattningar i huvudet som senare inte visade sig stämma särskilt bra. Likaså var det med kläderna. Ibland nämndes det om de hade en klänning eller byxor på sig och vilken färg dessa hade. Jaha. Okej. That's it? Ska jag tänka futuristiskt? Medeltida? Hur uppfattas det att en kvinna bär byxor i den här världen? Vad säger det om klass? Det här skapade både förvirring och en del onödiga irritationsmoment som hindrade läsningen från att gå obehindrat framåt. 
 
Något mer som jag ifrågasatte genomgående i boken var trovärdighet. Kungafamiljen sägs hata Mare, men de planerar ändå att hon ska få gifta sig med en av prinsarna. Det lär finnas många andra högt uppsatta män hon som de kan para ihop henne med. Motivet är väl att hon har en roll att spela, men vikten av den tycker jag är överskattad och orealistisk. 
 
Gällande Mare gillar jag tanken med hennes karaktär. Hon ska föreställa ganska tuff, rak och stark. Starka kvinnliga karaktärer uppskattas alltid! Jag tror också att hon ska verka smart vilket dock inte framgår så tydligt. Jag tycker snarare att hon stundvis upplevs som ganska korkad. Hon har en tendens att se väldigt svartvitt på människor - antingen spiller hon hemligheter för dem strax efter att de träffats eller så hatar hon dem innerligt. Ville bara hoppa in i boken och säga åt henne att tänka lite kritiskt ibland.
 
Jag skulle kunna ta upp ganska många exempel på saker jag av olika anledningar upplever som mindre bra men isåfall kommer det nog låta som att jag är mer negativt inställd till boken än jag faktiskt är. Så vi går vidare till vad jag tyckte om med boken istället. 
 
Trots detta tvivel och dessa irriationsmoment var läsningen alltid underhållande och spännande. Jag kom att tycka om boken mer och mer allt eftersom och närmare slutet förekom en skitsnygg vändning. Väldigt bra klimax på många olika sätt. Jag gillar när man inte kan förutspå slutet för lätt och dessutom växte jättemånga karaktärer för mig här. Det var som att de gavs flera lager och gick från att vara ganska intetsägande till komplexa och intressanta karaktärer. Den här vändningen var definitivt en av bokens styrkor. 
 
Konflikterna som handlingen och världsuppbyggnaden bygger på är intressanta. Ibland kan de kännas lite överdrivna eller "enkla" (lite för svartvita kanske) men det går att dra kopplingar till både ras och klass, hur vi har sett på det i tiden, hur vi ser på det idag och hur vi kommer att se på det i framtiden. Det här tycker jag tillför väldigt mycket och jag hoppas att det är många som tar sig tid att sätta det i ett större perspektiv, gärna till vårt nutida samhälle. 
 
Allt som allt är jag besviken men jag tyckte också att boken var bra. Jag kan inte fullt förstå varför boken hyllas av så många eftersom jag själv såg ganska många hål, men det är väl lite av en smaksak också. Jag är hur som helst intresserad av fortsättningen och tycker absolut att det var en spännande debut att läsa. 
 
Betyg: 2,5/5

Tävling hos Boklyckan

För att fira både sin och bloggens födelsedag har Alba på Boklyckan en tävling! Tävlingspriserna är dessa: 
 
 
Här kommer ni till tävlingen. Lycka till!
 
 RSS 2.0