Läser just nu: Scarlet

Den bok jag läser för tillfället är Scarlet, andra boken i Marissa Meyers serie The Lunar Chronicles. Jag är så sjukt glad att jag äntligen tog mig an att läsa de här böckerna! Det är lättläst och går snabbt framåt vilket ger mig känslan att jag verkligen slukar boken. Eller snarare att den slukar mig. 

Jag stör mig dock lite på hur karaktärerna hoppar in i situationer utan att tänka över dem och att jag ibland som läsare blir "tillsagd" vad jag ska tro och tänka om vissa saker. Karaktärernas känslor förklaras lite övertydligt ibland, följt av förklaringar till varför de känner så och jag känner mig lite dumförklarad när jag inte får dra de parallellerna själv. 
 
Nu är jag väldigt spänd på hur den här boken kulminerar och rundas av, och jag är redan så nyfiken på nästa att jag börjat rättfärdiga en framtida bokbeställning. 
 

Mina bästa Harry Potter

Just nu är jag nästan som nyförälskad i Harry Potter, som det brukar bli när jag läser om böckerna. Igår läste jag ut Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, vilket alltid har varit min absoluta favorit i serien. Det fick mig att tänka på hur jag i flera år gått runt med en lista i huvudet över vilka Harry Potter-böcker jag älskar mest. Här nedan kan ni se hur jag tänker mig listan just nu. 
 
 
1. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
2. Harry Potter and the Half-Blood Prince
3. Harry Potter and the Goblet of Fire
4. Harry Potter and the Deathly Hallows
5. Harry Potter and the Philosopher's Stone
6. Harry Potter and the Chamber of Secrets
7. Harry Potter and the Order of the Phoenix
 
I princip har den nog sett likadan ut hela tiden men jag tänkte att jag ska komma tillbaka och fundera på listan när jag avslutad omläsningen. Jag är nämligen inte helt hundra på trean och fyran, samt sexan och sjuan. Låter som att jag inte är så hundra alls då, men jag vill ändå säga att jag har en ganska klar bild över vad jag tycker. Vill också påpeka att jag även älskar böckerna längst ner på listan till döds. 

Recension: Cinder

Titel: Cinder
Författare: Marissa Meyer
Serie: The Lunar Chronicles #1
Org. utgivningsår: 2012
 
Beskrivning från Adlibris
Människor och androider trängs på de stökiga gatorna i Nya Beijing. En dödlig pest plågar befolkningen. Från rymden övervakas de av ett hänsynslöst månfolk, som väntar på att sätta sina planer i verket. Ingen vet att Jordens öde hänger på en enda flicka...

Cinder, begåvad mekaniker till yrket, är en cyborg. Hon är en andra klassens medborgare med ett mystiskt förflutet, vars styvmamma klandrar henne för hennes styvsysters sjukdom.

Men när den snygge prins Kai kommer in i hennes liv upptäcker hon plötsligt att hon hamnat mitt i en intergalaktisk kamp och dragits in i en förbjuden attraktion.

Cinder slits mellan plikt och frihet, lojalitet och förräderi, och tvingas nu att gräva fram hemligheter om sitt förflutna om hennes värld ska ha någon framtid.
 
Omdöme
Den här serien har varit ganska omtalad, åtminstone i bokbloggarvärlden, vilket lett till att jag haft en del förutfattade meningar om boken. Jag tror att jag trots det hade lyckats hålla mig från att ha jättehöga förväntningar, men nog hoppades jag ändå att jag skulle tycka om boken lika mycket som många andra. I efterhand kan jag säga att jag inte alls var besviken men jag var heller inte totalt hänfärd. Det var en lyckad lässtund helt enkelt. Det tog ett tag innan boken grep tag i mig men sedan ville jag helst läsa den i ett enda svep. 
 
Cinder visade sig vara mindre förutsägbar än jag skulle ha trott, åtminstone på vissa punkter. På andra punkter kändes den ändå såpass förutsägbar att spänningen som skulle ha kunnat infinna sig inte gör det helt. Jag tycker om karaktärerna, speciellt Cinder, men fick aldrig någon riktig emotionell koppling till dem under läsningens gång. Kanske behöver jag bara mer tid. 
 
Det som jag tycker mest om med boken är känslan av världen som Meyer har byggt upp. Jag vet ju att de andra böckerna introducerar nya karaktärer men utspelar sig i samma värld och det gör mig sugen på att läsa resterande böcker. Jag har en aning om att de olika historierna kan integreras bra och att det hela kan komma att knytas ihop på ett sätt som jag skulle gilla. 
 
Betyg: 3,5/5RSS 2.0