Recension: Rosa - den farliga färgen

Titel: Rosa - den farliga färgen
Författare: Fanny Ambjörnsson
Utgviningsår: 2011
 
Beskrivning från Adlibris:
»Jag blir gladare när jag tar på mig nåt starkt. Och rosa är väldigt starkt och glatt för mig. Jag tänker att även andra blir glada när man syns eller när man har nåt fint på sig.«

Rosa är en färg som väcker känslor, alltifrån vällust och begär till avsky och hat. Men vad är det som gör färgen så laddad?
Varför kan en man bära rosa skjorta utan att väcka uppmärksamhet i vissa sammanhang, men anses provocerande om han gör det i andra? Vad betyder rosa för unga feminister? Och varför är en del föräldrar tveksamma till att klä sina döttrar i rosa medan flickorna själva gärna frossar i färgen?
I Rosa den farliga färgen försöker Fanny Ambjörnsson ta reda på vad människor menar när de säger sig älska rosa, och vad de hatar och känner sig äcklade av. Genom att undersöka betydelsen av en rosa herrskjorta, den rosa prinsessfasen och rosa motstånd granskar hon vad färgen står för här och nu. Och vad människors attityder till rosa säger oss om vår samtid.
 
Omdöme:
Fanny Ambjörnsson är socialantropolog och genusforskare och jag är av uppfattning att hon är ganska urball. Jag har tidigare läst hennes bok Vad är queer? i samband med en sociologitermin och har sedan dess varit nyfiken på Rosa
 
Något som direkt blev ett plus var hur lätt det var att ta till sig boken. Ambjörnsson använder sig av ett lättförståeligt språk som är inbjudande och får mig att tänka att den här boken är till för alla. Det är väldigt spännande att läsa om alla intervjuer som gjorts och att få direkta citat ifrån dem. Det ger möjligheten att göra något av en egen tolkning av det som sägs, samtidigt som resonemanget och tolkningarna som görs i boken är lätta att följa. Jag slogs inte av jättemånga jaha-upplevelser under läsningens gång för mycket av det här har jag nog tänkt på själv men det var skönt att få utveckla mina egna tankegångar och reflektera kring färgen rosa på ett bredare plan än jag gjort tidigare. 
 
Jag tycker generellt att boken och dess ämne är jättespännande och kan definitivt rekommendera den. Mest intressant tyckte jag var att läsa om barns egna tolkningar och relektioner kring rosa och hur färgen kopplas till något kvinnligt som är mindre åtråvärt. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0
Ladda ner gratis bloggdesign | Bonusar inom casino, poker och bingo