Recension: Legend

Titel: Legend (Eng. Legend)
Författare: Marie Lu
Serie: Legend #1
Utgivningsår: 2014 (2011)
 
Beskrivning från Adlibris:
Det som en gång var västra USA är nu Republiken, en nation som ständigt befinner sig i krig med sina grannar.
Femtonåriga June är född i en elitfamilj i ett av Republikens rikaste distrikt, och hon får sin utbildning i Republikens högsta militära kretsar. Day, däremot, är född i slummen och är landets mest eftersökta brottsling. Men hans motiv är kanske inte så illasinnade som de verkar.

June och Day är från två olika världar, och det finns ingen anledning till att deras vägar skulle korsas förrän den dag då Junes bror Metias mördas och Day blir huvudmisstänkt. Indragen i den ultimata katt-och-råtta-leken kämpar Day för sin familjs överlevnad, medan June söker hämnd för Metias död.
Men så upptäcker June och Day, i en chockartad vändning, sanningen om vad som har sammanfört dem. Och hur skrämmande långt deras hemland är berett att gå för att bevara sina hemligheter.
 
Omdöme:
Jag vet inte riktigt vad jag har att säga om Legend. Även om jag tyckte att boken var bra upplevde jag tyvärr den här läsupplevelsen som lite blek. Handlingen ryckte aldrig med mig på det sätt som jag skulle ha önskat. Jag har försökt komma på vad som kan vara anledningen till det men jag har inte riktigt lyckats komma fram till något. 
 
Kanske var handlingen just lite blek. Lite fattig. Jag skulle kanske ha uppskattat en fylligare historia med mer bakgrundsfakta, men samtidigt gillade jag de korta kapitlen och enkla språket. Det förde ändå handlingen framåt hela tiden och jag blev aldrig uttråkad när jag läste. Kanske var det att språket var för enkelt då. Att det blev lite platt. Jag vet inte. Jag gillade enkelheten också. Det var kanske det att jag hört så mycket bra om Marie Lu att jag väntade mig något mer.
 
Karaktärerna? Jag gillade Day. Annars fastnade de inte riktigt för mig. Kunde inte riktigt förstå varför Day var en så känd brottsling dock. Förklaringen var att det var för att han alltid kom undan, men jag vet inte riktigt om jag köper det. För att vara så himla smarta tyckte jag också några gånger att karaktärerna betedde sig aningen osmart. 
 
Som säkert märks är jag lite osäker på vad det var som gjorde mig lite besviken. Slutsatsen är att allt kändes lite platt och kanske inte supertrovärdigt. Såklart fanns det positiva saker med boken också. Handlingen är egentligen ganska intressant, allt med pestviruset är spännande och tempot var snabbt utan att kännas jäktat. Jag var osäker på om jag skulle fortsätta med serien, men kunde inte låta bli att köpa hem fortsättningen när den fanns för ett så bra pris på Adlibris. Förhoppningsvis kommer mina mer realistiska förväntningar göra att jag tycker om den boken mer. 
 
Betyg: 3/5RSS 2.0