Recension: Cinder

Titel: Cinder
Författare: Marissa Meyer
Serie: The Lunar Chronicles #1
Org. utgivningsår: 2012
 
Beskrivning från Adlibris
Människor och androider trängs på de stökiga gatorna i Nya Beijing. En dödlig pest plågar befolkningen. Från rymden övervakas de av ett hänsynslöst månfolk, som väntar på att sätta sina planer i verket. Ingen vet att Jordens öde hänger på en enda flicka...

Cinder, begåvad mekaniker till yrket, är en cyborg. Hon är en andra klassens medborgare med ett mystiskt förflutet, vars styvmamma klandrar henne för hennes styvsysters sjukdom.

Men när den snygge prins Kai kommer in i hennes liv upptäcker hon plötsligt att hon hamnat mitt i en intergalaktisk kamp och dragits in i en förbjuden attraktion.

Cinder slits mellan plikt och frihet, lojalitet och förräderi, och tvingas nu att gräva fram hemligheter om sitt förflutna om hennes värld ska ha någon framtid.
 
Omdöme
Den här serien har varit ganska omtalad, åtminstone i bokbloggarvärlden, vilket lett till att jag haft en del förutfattade meningar om boken. Jag tror att jag trots det hade lyckats hålla mig från att ha jättehöga förväntningar, men nog hoppades jag ändå att jag skulle tycka om boken lika mycket som många andra. I efterhand kan jag säga att jag inte alls var besviken men jag var heller inte totalt hänfärd. Det var en lyckad lässtund helt enkelt. Det tog ett tag innan boken grep tag i mig men sedan ville jag helst läsa den i ett enda svep. 
 
Cinder visade sig vara mindre förutsägbar än jag skulle ha trott, åtminstone på vissa punkter. På andra punkter kändes den ändå såpass förutsägbar att spänningen som skulle ha kunnat infinna sig inte gör det helt. Jag tycker om karaktärerna, speciellt Cinder, men fick aldrig någon riktig emotionell koppling till dem under läsningens gång. Kanske behöver jag bara mer tid. 
 
Det som jag tycker mest om med boken är känslan av världen som Meyer har byggt upp. Jag vet ju att de andra böckerna introducerar nya karaktärer men utspelar sig i samma värld och det gör mig sugen på att läsa resterande böcker. Jag har en aning om att de olika historierna kan integreras bra och att det hela kan komma att knytas ihop på ett sätt som jag skulle gilla. 
 
Betyg: 3,5/5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0
Ladda ner gratis bloggdesign | Bonusar inom casino, poker och bingo