Recension: Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Titel: Den ökända historien om Frankie Landau-Banks
Org. titel: The disreputable history of Frankie Landau-Banks
Författare: E. Lockhart
Utgivningsår: 2015
 
Beskrivning från Adlibris: 
Frankie Landau-Banks har förändrats under sommarlovet. När hon till hösten kommer tillbaka till sin internatskola blir hon tillsammans med den populära Matthew Livingston. I Matthews sällskap får Frankie en ny social status och nya vänner, men hon träder också in i en värld full av hemligheter. Hon får nys om att Matthew är med i ett hemligt sällskap - ett sällskap där bara killar är välkomna.

Frankie vägrar låta sig nedvärderas eller uteslutas på grund av sitt kön. Hon vet att Matthew ljuger och undanhåller saker för henne. I tysthet börjar hon därför smida planer för att visa att hon är smartare än killarna.
 
Omdöme: 
Jag önskar att den här boken hade kommit tidigare, kanske när jag gick på högstadiet eller på gymnasiet. Jag tror verkligen att jag hade mått bra av att läsa den då men hoppas att den kan tilltala många andra unga läsare nu. Den ökända historien om Frankie Landau-Banks är egentligen så simpel och behövs så mycket. 

Det absolut bästa med boken är dess feministiska budskap. Det görs snyggt utan att författaren står med någon slags pekpinne och visar på vad som är rätt och fel. Eller ja, kanske lite, men på ett så vettigt sätt att jag helt välkomnar det. Boken tar även upp andra sociologiska inslag, såsom panoptikon, som för mig blev så mycket mer intressant här är det var på föreläsningar i våras. Jag är imponerad över hur skickligt Lockhart sköter det hela samt får läsaren att reflektera och tänka efter mer än i de flesta andra ungdomsböcker. Att det fungerar så bra är såklart för att grundhistorien håller och att Frankie är en så älskvärd och halvknäpp karaktär. 
 
Sedan går det alltid att fundera över hur det kommer sig att när feminism tas upp i sådana här fall är det oftast på det sätt att tjejerna måste ta för sig mer, bli mer som killarna, gå in på de områden som killarna dominerar etc. etc. Det räcker liksom inte att vara tjej utan återigen är det det manliga normen som är ideal. Men men, jag tror att boken kan väcka många tankar hos yngre tjejer än jag själv och det vore fantastiskt. Önskar som sagt att jag själv hade fått chansen att läsa den här boken när jag var yngre och är jätteglad att andra kan få den chansen nu. 
 
Betyg: 3/3

Kommentarer
Postat av: Amanda

Väldigt bra och tankvärd recension!

2015-06-09 @ 19:45:17
URL: http://bokpandan.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0
Ladda ner gratis bloggdesign | Bonusar inom casino, poker och bingo