Recension: En man som heter Ove

Titel: En man som heter Ove
Författare: Fredrik Backman
Utgivningsår: 2012
 
Beskrivning från Adlibris:

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom ”bitter” och ”grannarnas skräck”. Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!

 

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller ”den där statskuppen”, som Ove själv bara minns den.

 

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

 

Omdöme:

Det tog orimligt lång tid för mig att börja läsa En man som heter Ove. Jag läste de två böckerna som Backman släppt efter Ove, jag fortsatte läsa Backmans blogg dagligen och var helt säker på att jag älskade hans sätt att berätta och porträttera karaktärer. Ändå tog jag inte tag i att läsa Ove förrän i januari. Och precis som jag visste att jag skulle göra tyckte jag jättemycket om boken. 

 

Jag har säkert sagt det förut men det jag gillar allra mest med Backmans skrivsätt är hur han låter sina karaktärers små egenheter träda fram. Det är de här små egenheterna som ger karakäterna så mycket färg och det görs utan det här typiska dömandet. Visst, karaktärerna kanske har egenskaper och vanor som inte betraktas som stereotypiskt "bra" men det är genom de här udda egenskaperna och vanorna som vi kommer att älska karaktärerna. Jag skulle egentligen kunna irritera mig till döds på Ove men resultatet blir att jag blir berörd och tycker om honom.  

 

Något ytterligare som gör den här boken genialisk är att den passar nästan alla att läsa, oavsett ålder. Jag har uppfattningen av att det är likadant med filmen fast jag inte sett den än. Det känns som att väldigt många har läst den här boken, men om ni inte har gjort den än kan jag definitivt rekommendera att ni gör det. 

 

Betyg: 4/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0
Ladda ner gratis bloggdesign | Bonusar inom casino, poker och bingo