Det där med betygsättning

Jag har varit ganska splittrad till det här med att sätta betyg på böckerna man läser. Generellt tycker jag att det är givande när en recension innehåller någon form av betyg för då får jag svart på vitt vad recensenten tyckte. Saken är den att om jag lägger mer tanke än så på det blir betygsättningen genast problematisk. 
 
 
För det första, vad är det egentligen som betygsätts? Är det kvalitén på boken? Författarens skicklighet med språket, att bygga upp historier och porträttera karaktärer? Ett eventuellt budskap som författaren förmedlar? Eller är det kanske läsupplevelsen som ges betyg? Jag vill tro att jag ger något slags helhetsbetyg men så lätt kan jag inte lura mig själv. Betygen jag ger symboliserar hur mycket jag tyckte om boken och inte hur "bra", objektivt sett, den faktiskt är. Det har gjort att jag flera gånger gett högre betyg till böcker för att jag gillar dem än till böcker som är kvalitetsmässigt bättre. Jag säger inte att det är dåligt, för hur objektiv går det egentligen att vara när man läser? Och är det ens önskvärt? Det gör det hela mer komplicerat dock. 
 
För det andra kan betygsättning skilja sig så oerhört mycket beroende på betygsättaren. För en del betyder 2 av 5 att boken är urusel, för en del betyder det att den är helt okej. För en del betyder 9 av 10 att boken är jättebra och för en del betyder det att världen snart kommer att implodera som resultat av att en så fantastisk bok har skrivits. Intressant är också att se på Goodreads och hur betygsättningen varierar mellan ungdomsböcker och vuxenböcker. Vuxenböcker har över lag ganska mycket lägre snittbetyg. Betyder det verkligen att böckerna är sämre eller är det för att de har en målgrupp där det är vanligare att snåla lite med betygen? 
 
Betygsättningen är inte lätt helt enkelt och det är det inte heller att läsa av betyg. Jag försöker alltid att ha allt detta i åtanke när jag läser recensioner och försöker alltid komma ihåg vilka bokbloggare som generellt ger höga betyg och vilka som ger låga. Själv har jag en tendens att spara på de högsta betygen, för att kunna ge dem till såna där speciella böcker. Såna som gör att man ligger vaken halva natten och läser, såna som gör att det pirrar i hela kroppen och såna som får en att hulka och gråta och tro att man håller på att gå sönder lite. Jag tror ni vet vilken typ av bok jag menar.
 
Vad har ni för tankar om det här med betyg? Tycker ni också att det kan vara krångligt att tolka betyg som andra ger?

Kommentarer
Postat av: Monika

Jag sätter alltid betyg och då är det på hela läsupplevelsen. Det där med att objektivt bedöma en bok tror jag inte på för en sekund, eftersom inga människor läser exakt samma bok. Jag uppskattar när det finns en tydlig lista på betygskriterier på de bloggar där det sätts betyg, annars är det verkligen svårt att veta vad de betyder. Själv är jag ganska sparsam med både högt och lågt, det ska verkligen betyda något om en bok får lägst eller högst betyg.

Svar: Tycker också om när det finns en lista, så man vet vad betygsättaren utgår ifrån. Lite motsägelsefullt kanske att jag inte har någon sån själv dock haha...
Hanna Selin

2015-04-18 @ 10:43:33
URL: http://bokslut.blogspot.com/
Postat av: Cilia

Intressant att läsa dina tankar om det. Personligen så brukar jag sätta ett betyg utifrån mitt helhetsintryck och utifrån vilka förväntningar jag har på boken innan jag börjar läsa den. När jag läser en "vanlig" fantasybok så förväntar jag ju inte mig ett litterärt mästerverk varenda gång.
Jag vet att det är en del bokbloggare som väljer att istället helt strunta i betyg men jag tycker ändå att det kan vara bra som en fingervisning om hur jag eller någon annan upplevde en bok, men det är ju såklart alltid lite godtyckligt.

Jag har förresten nominerat dig till "Liebster Award" om du har lust :)
http://ciliaskultur.blogspot.se/2015/04/liebster-award.html

Svar: Ja, jag håller med om att det ändå är skönt med ett betyg, eller åtminstone en väldigt tydlig sammanfattning om helhetsintrycket av boken. Det förtydligar allt ännu lite mer :)
Hanna Selin

2015-04-21 @ 16:31:27
URL: http://ciliaskultur.blogspot.com
Postat av: Klara

Vilket bra inlägg och vilka bra tankar! :) Jag tycker det är jättesvårt med betyg. Jag gillar bloggar som har med betyg för det gör att man snabbt kan få en uppfattning om vad recensenten tyckte om boken, men samtidigt är ju betygssättning så väldigt olika. Jag själv ger bara betyg för mig själv och på Goodreads eftersom jag vet att jag har svårt att ge låga betyg. Jag skulle vilja vara en sådan som du beskriver dig själv och lämna de högsta betygen till de böcker som verkligen är otroligt, ofattbart bra. Det gör jag dock inte utan sätter gärna högre för att "jag ändå gillade boken", "språket var bra", "jag skrattade" och så vidare. :)

Svar: Intressant att du ändå ger boken ett betyg, även om det bara är för dig själv. Ibland kan jag komma på mig själv med att vilja ge bra betyg bara för att "författaren har ju ändå skrivit en hel BOK, och skapat en hel HISTORIA".
Hanna Selin

2015-04-22 @ 10:57:19
URL: http://inutienbok.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0
Ladda ner gratis bloggdesign | Bonusar inom casino, poker och bingo