Recension: Red Queen

Titel: Red Queen
Författare: Victoria Aveyard
Serie: Red Queen #1
Utgivningsår: 2015
 
Beskrivning från Goodreads: 
The poverty stricken Reds are commoners, living under the rule of the Silvers, elite warriors with god-like powers.

To Mare Barrow, a 17-year-old Red girl from The Stilts, it looks like nothing will ever change.

Mare finds herself working in the Silver Palace, at the centre of
those she hates the most. She quickly discovers that, despite her red blood, she possesses a deadly power of her own. One that threatens to destroy Silver control.

But power is a dangerous game. And in this world divided by blood, who will win?
 
Omdöme:
Redan innan Red Queen hade givits ut hade jag hört en del om den, främst lovord. Det gjorde mig väldigt spänd och jag erkänner att jag hade väldigt höga förväntingar på boken. Det ledde, kanske inte helt oväntat, till att jag blev ganska besviken när jag väl läste boken.
 
Tyvärr uppfattade jag många miljöbeskrivningar i boken som bristfälliga. När handlingen utspelar sig i en främmande värld är det viktigt för mig som läsare att kunna föreställa mig världen och det kunde jag inte nu. Jag hade vid flera tillfällen svårt att se miljön framför mig och skapade egna uppfattningar i huvudet som senare inte visade sig stämma särskilt bra. Likaså var det med kläderna. Ibland nämndes det om de hade en klänning eller byxor på sig och vilken färg dessa hade. Jaha. Okej. That's it? Ska jag tänka futuristiskt? Medeltida? Hur uppfattas det att en kvinna bär byxor i den här världen? Vad säger det om klass? Det här skapade både förvirring och en del onödiga irritationsmoment som hindrade läsningen från att gå obehindrat framåt. 
 
Något mer som jag ifrågasatte genomgående i boken var trovärdighet. Kungafamiljen sägs hata Mare, men de planerar ändå att hon ska få gifta sig med en av prinsarna. Det lär finnas många andra högt uppsatta män hon som de kan para ihop henne med. Motivet är väl att hon har en roll att spela, men vikten av den tycker jag är överskattad och orealistisk. 
 
Gällande Mare gillar jag tanken med hennes karaktär. Hon ska föreställa ganska tuff, rak och stark. Starka kvinnliga karaktärer uppskattas alltid! Jag tror också att hon ska verka smart vilket dock inte framgår så tydligt. Jag tycker snarare att hon stundvis upplevs som ganska korkad. Hon har en tendens att se väldigt svartvitt på människor - antingen spiller hon hemligheter för dem strax efter att de träffats eller så hatar hon dem innerligt. Ville bara hoppa in i boken och säga åt henne att tänka lite kritiskt ibland.
 
Jag skulle kunna ta upp ganska många exempel på saker jag av olika anledningar upplever som mindre bra men isåfall kommer det nog låta som att jag är mer negativt inställd till boken än jag faktiskt är. Så vi går vidare till vad jag tyckte om med boken istället. 
 
Trots detta tvivel och dessa irriationsmoment var läsningen alltid underhållande och spännande. Jag kom att tycka om boken mer och mer allt eftersom och närmare slutet förekom en skitsnygg vändning. Väldigt bra klimax på många olika sätt. Jag gillar när man inte kan förutspå slutet för lätt och dessutom växte jättemånga karaktärer för mig här. Det var som att de gavs flera lager och gick från att vara ganska intetsägande till komplexa och intressanta karaktärer. Den här vändningen var definitivt en av bokens styrkor. 
 
Konflikterna som handlingen och världsuppbyggnaden bygger på är intressanta. Ibland kan de kännas lite överdrivna eller "enkla" (lite för svartvita kanske) men det går att dra kopplingar till både ras och klass, hur vi har sett på det i tiden, hur vi ser på det idag och hur vi kommer att se på det i framtiden. Det här tycker jag tillför väldigt mycket och jag hoppas att det är många som tar sig tid att sätta det i ett större perspektiv, gärna till vårt nutida samhälle. 
 
Allt som allt är jag besviken men jag tyckte också att boken var bra. Jag kan inte fullt förstå varför boken hyllas av så många eftersom jag själv såg ganska många hål, men det är väl lite av en smaksak också. Jag är hur som helst intresserad av fortsättningen och tycker absolut att det var en spännande debut att läsa. 
 
Betyg: 2,5/5

Kommentarer
Postat av: Malin

Vilken utförlig och bra recension, förstår verkligen problematiken. Kul att du ändå vill läsa fortsättningen på serien, hoppas du kommer tycka mer om den!

2015-04-28 @ 06:04:00
URL: http://jagochminabocker.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0
Ladda ner gratis bloggdesign | Bonusar inom casino, poker och bingo